Avui dia, l’educació es presenta en constant canvi. Adaptar-se a les noves necessitats i circumstàncies socials significa reorientar objectius i plantejaments. L’ensenyament fa una mirada retrospectiva a l’evolució dels últims anys fins a arribar al moment actual. L’exploració ben fonamentada i provada de noves solucions, serveis i enfocaments s’ha convertit en essencial per al desenvolupament personal, social i productiu.
A continuació, et presentem 5 tendències educatives de cara al nou curs 2022-2023. La combinació amb diferents estratègies pedagògiques ajuda en la millora dels processos educatius.
1. Aprenentatge adaptatiu
La personalització a l’educació juga un paper molt important a l’hora d’utilitzar les tecnologies. Les activitats han d’estar basades en cada un dels estudiants d’una forma adaptativa. El seguiment digital pot detectar les debilitats i fortaleses de tothom a tots els nivells, orientant així la implementació de les millors recomanacions educatives. A més, les tecnologies faciliten l’educació perpètua, ja que permeten l’accés a materials i continguts sense dependre de l’espai o el temps disponible. Un avantatge molt important de l’ús de les tecnologies en l’aprenentatge rau a capacitat les persones perquè siguin capaces de prendre les seves pròpies decisions.
2. Entorns virtuals
El panorama digital actual ha permès transformar els entorns reals en ecosistemes digitals i virtuals. La interacció de manera digital a les aules ha suposat la millora de la comunicació entre professor i alumne. Tecnologies com la realitat virtual ha transformat els entorns educatius per generar simuladors. També, la realitat augmentada ha portat una nova forma de fer arribar la informació. Alguns exemples són les ulleres de realitat virtual o les impressores 3D.
3. Tecnologia 5G
Les noves tecnologies han permès més velocitat de connexió i descàrrega. Aquest factor ha obert moltes portes al treball en xarxa i a tots els membres d’una comunitat educativa, des de professors, famílies, alumnes o personal. Les xarxes de comunicació s’han fet més fortes i l’accés a diverses plataformes es pot realitzar de forma remota.
4. Treball per competències
Les noves tecnologies han permès treballar en línia i per competències. És molt important desenvolupar les competències claus dintre i fora de la vida acadèmica, de tal manera que se sàpiga posar en pràctica per la futura vida de l’estudiant.
Les competències són habilitats genèriques que suposes un saber fer de caràcter més transversal, són aplicables a qualsevol àmbit i situació adversa sense estar lligades amb el coneixement o disciplines més especifiques.
5. Recursos en xarxa
La creixent popularitat de l’accés a Internet implica una tendència a la informatització de l’aprenentatge, és a dir, l’adquisició de coneixements de manera autònoma i online. Els recursos educatius oberts són l’eix vertebrador de la democratització de l’educació i la recerca. Es tracta de materials de qualitat que, a més, augmenten la visibilitat de la literatura científica i de les institucions generadores de coneixement.
Cadascun d’aquests nous mètodes d’ensenyament i tendències aporta alguna cosa nova als estudiants, ajudant-los a desenvolupar habilitats que van més enllà del mer coneixement. A més, contribueixen a un desenvolupament i adquisició de nous coneixements més fluids. Es millora la comprensió i la comunicació dels alumnes, sorgeix el desig d’entendre i reflexionar sobre els continguts, de fer preguntes i qüestionar els coneixements adquirits i de fomentar l’ús de les noves tecnologies a l’aula. També s’ajuda als alumnes a socialitzar-se, interactuar i treballar en equip per assolir objectius comuns, facilitant l’adquisició de conceptes. El treball per projectes serà de gran ajuda per al seu futur, tant personal com professional. D’aquesta manera, aconseguim millorar el seu rendiment, aprenen a cooperar i fomenten la cohesió d’equip, perquè els alumnes aprenguin a respectar altres punts de vista i expressar les seves opinions.