El procés d’adquirir coneixements, conductes i competències, això és l’aprenentatge. És una forma d’adaptar a la nostra vida tot allò que hem anat experimentant, tot allò que hem après. Com ja sabem és un procés de canvi constant i evolutiu, que hem anat creant individualment totes les persones i a l’hora en conjunt, en part hi ha set gràcies als nous sistemes de docència que han estat capaços d’introduir aparells electrònics i nous coneixements.

Respecte als docents, podem assegurar que al llarg dels anys, sempre han intentat introduir noves estratègies amb la finalitat de facilitar el procés d’aprenentatge dels alumnes com també cada vegada més, fan l’esforç de dissenyar plans d’aprenentatge especialitzats per aquelles persones que mostrin alguna dificultat.

Com ha afectat la Covid-19 a l’educació?

Durant la pandèmia, els docents i els alumnes van haver de confrontar la situació a distància a causa del confinament que no permetia l’assistència a les aules. Gràcies a les noves tecnologies aquesta situació es va poder superar amb l’aparició de les classes en línia, que definitivament, han marcat un abans i un després en els mètodes d’aprenentatge que hi ha actualment. Doncs, moltes de les escoles per no dir la majoria, han decidit que treballar amb dispositius digitals és una bona opció i, ja que gran part dels alumnes han optat per substituir el paper i bolígraf per un ordinador o Tauleta.

La tendència d’ensenyar a través d’aquests dispositius ha permès que s’obri una nova porta al material totalment digital, com per exemple els llibres de text i han nascut també una gran quantitat de cursos en línia que permeten a molts alumnes de fora, realitzar els estudis que volen d’una manera més fàcil i a distància o bé aquells alumnes amb menys disponibilitat tinguin l’oportunitat de tenir un horari més flexible pel que fa als estudis que els permeti combinar les seves rutines com els hi sigui més còmode.

Els valors a les escoles 

És molt important que els alumnes tinguin present en tot moment que els valors ètics han de complementar els intel·lectuals perquè puguin créixer com a persones.

Per sort, avui en dia és un fet que les escoles, amb la col·laboració de les famílies, tenen molt present i tracten d’educar als nens i nenes des de petits de la forma més positiva possible. D’aquesta manera podran reconèixer la importància de practicar els valors tant en l’àmbit familiar, com en l’àmbit social.

Tot i que l’educació és quelcom que es porta de casa, les escoles tenen com a propòsit, educar als seus alumnes, i com ha tal tracten de conscienciar-los del fet que educar-se en valors és molt rellevant per créixer com a persona i realitzant diferents metodologies com els contes, llegendes, les frases cèlebres… És una de les tècniques que utilitzen perquè aprenguin a respectar, compartir, estimar, valorar…

Tipus d’aprenentatge

Segons la persona, el fet d’aprendre pot canviar segons la seva sensibilitat sensorial, és a dir, segons com reps la informació i amb quines parts et quedis amb més facilitat.

De tipus d’aprenentatge n’hi ha un Munt, però aquests són els més comuns i els podem classificar els següents:

  • Aprenentatge auditiu: escolta activa, normalment reforçat amb imatges visuals.
  • Aprenentatge visual:  Assimilar els coneixements a través d’imatges, esquemes, cartolines…
  • Aprenentatge memorístic : assimilar es fa una repetició constant del contingut.
  • Aprenentatge associatiu: a realitza apartir d’establir una relació entre dos fenòmens.

Recursos didàctics per assimilar els coneixements més ràpids

Existeixen múltiples propostes per ajudar als estudis, i no totes i cada una li pot servir a tothom, ja que cadascú té les seves capacitats que són diferents de les de la resta. A continuació esmentarem unes quantes tècniques d’estudi que poden ser útils i servir de gran ajuda a tots els estudiants:

  • Pluja d’idees
  • Mapes conceptuals
  • Dibuixos
  • Quadres comparatius
  • Línies temporals