El Dia Internacional Contra l’Assetjament Escolar, també conegut com a Dia Mundial de la Lluita contra el Bullying, es celebra cada any el 2 de maig per a conscienciar sobre aquesta problemàtica que afecta a milions de nens i joves arreu del món. L’assetjament escolar és un abús psicològic que pot repercutir en la salut mental i emocional dels nens i nenes que ho pateixen, i és un problema que ha augmentat en els darrers anys.
Segons les dades del Ministeri d’Educació, durant el curs escolar 2020-2021 es van registrar un total de 4.745 casos d’assetjament escolar a les escoles del país. Aquestes dades suposen un augment del 14,4% respecte a l’any anterior.
A més, l’assetjament escolar té un impacte especialment greu en les xarxes socials, on els joves són més vulnerables als insults i les amenaces en línia. Segons un estudi realitzat per Save the Children, el 38% dels nens i joves espanyols han patit ciberassetjament en alguna ocasió. Aquestes xifres són especialment preocupants si tenim en compte que la pandèmia de la COVID-19 ha incrementat l’ús de les xarxes socials per part dels joves, augmentant així també els casos d’assetjament escolar.
Aquest any, s’ha publicat el primer estudi oficial sobre l’assetjament escolar a Espanya, realitzat pel Ministeri d’Educació i Formació Professional en col·laboració amb l’Institut Nacional d’Estadística. Els resultats d’aquest estudi són alarmants, ja que revelen que gairebé el 10% dels alumnes de l’escola primària pateixen assetjament escolar.
Això significa que al voltant de 230.000 alumnes de 6 a 12 anys estan sent víctimes d’aquesta pràctica abusiva que afecta la seva salut emocional, la seva autoestima i el seu rendiment acadèmic. A més, l’estudi també destaca que les víctimes d’assetjament escolar tenen més probabilitats de patir ansietat, depressió i altres problemes de salut mental.
Com podem fer front a l’asstjament escolar?
Així doncs, és evident que l’assetjament escolar és un problema greu que afecta a una gran quantitat de nens i joves a Espanya i a tot el món. És important que les escoles, les famílies i la societat en general prenguin consciència d’aquesta problemàtica i prenguin mesures per prevenir i combatre l’assetjament escolar.
Per aconseguir-ho, és fonamental que hi hagi un treball coordinat entre les diferents institucions i que es promogui una educació basada en el respecte, la tolerància i la inclusió.
Si voleu saber què fer davant els casos d’assetjament escolar podeu llegir aquest blog on us expliquem què és el que s’hauria de fer davant aquests casos.
També us deixem un recull de recursos per treballar amb l’alumnat i el professorat.