Aquest dimecres s’ha iniciat el període de preinscripció per començar un grau mitjà de formació professional. Aquest any les preinscripcions comencen abans amb l’objectiu d’agilitzar les tramitacions i que tots els alumnes tinguin una plaça assignada abans de l’inici de curs.
Segons un estudi de La Caixa, la demanda estatal de títols de formació professional ha crescut un 49% en només 10 anys. A Catalunya, el Departament d’Educació ha vist augmentar la demanda gairebé un 20% només entre el 2020 i el 2021.
Aquest auge de l’FP és un dels motius pels quals, a partir del curs passat, es va prioritzar la matriculació dels alumnes de 4t d’ESO, una mesura que ara també s’estendrà als Centres de Formació d’adults i als que ja hagin iniciat el primer curs de batxillerat i volen canviar de rumb. Tot plegat per evitar una situació d’inici de curs en què hi ha 26.000 places vacants per a l’estiu i 20.000 joves encara esperen places d’FP. D’aquesta manera, abans del 18 d’abril, els grups prioritaris (4t d’ESO, 1r de batxillerat i educació d’adults) podran presentar sol·licituds, i la resta d’alumnes presentaran sol·licituds entre el 9 i el 15 de maig.
Quines especialitats professionals augmenten el curs vinent?
A Catalunya, la taxa d’atur dels joves que han cursat un grau d’FP és del 12%, quatre vegades inferior a la taxa d’atur dels joves que han pujat al 42%. Per això, la formació professional s’està convertint en la via que més perspectives laborals genera al mercat laboral català, una situació encara més optimista en el cas d’una doble FP, que combina l’aprenentatge presencial amb les pràctiques remunerades a les empreses, i l’atur. La taxa al final de l’estudi era del 9,52%. En aquest sentit, el Centre oficial de Formació Professional ha analitzat les dades del mercat de treball del SEPE i ha conclòs que, a partir de les tendències dels darrers 12 mesos, els perfils d’FP amb més probabilitats de trobar feina l’any 2023 són els de l’àmbit de gestió, administració, infermeria, auxiliar d’infermeria, educació infantil, aparells elèctrics i automàtics, activitats comercials i sistemes i xarxes microinformàtiques.
Si vols conèixer quines són les professions amb més nivell de contractació en els pròxims anys, fes clic a l’enllaç.
Segons l’estudi de La Caixa la majoria de les matrícules d’FP són de la família sanitària (22%), seguida de l’àrea d’informàtica i comunicacions (13%), gestió administrativa (12%) i per últim, serveis socioculturals i a la comunitat (12%).
Més informació:
Presentació de sol·licituds:
- Alumnat amb continuïtat d’escolarització: del 12 al 18 d’abril.
- Resta d’alumnat: del 9 al 15 de maig.
- Matrícula dels participants en els dos processos: del 3 al 7 de juliol.