La falta de docents a Catalunya comença a preocupar als centres educatius. No hi ha especialistes en matemàtiques, física, automoció, informàtica, tecnologia, religió i, en algunes altres especialitats. I no es tracta només de secundària i batxillerat, l’escassetat de professors s’estén a la formació professional, sobretot professorat informàtic.
El mateix conseller Josep Gonzàlez-Cambray, va reconèixer la preocupació de la situació i va mencionar la contractació de 3.566 docents per compensar el passat mes de setembre la reducció de l’hora lectiva es va poder pactar amb els sindicats. Això va provocar que molts centres necessitessin personal de substitució per cobrir les seves necessitats. De la mateixa manera, al gener i al febrer, es va incrementar les baixes laborals a causa de la grip. El Departament d’Educació va respondre assegurant que l’escassetat de professors en determinades especialitats «és un fenomen mundial que també es dona a l’Estat espanyol». En aquest sentit, reconeixen la «manca d’especialització» en alguns punts de Catalunya per cobrir especialistes en determinats àmbits.
La manca de professors i professors als centres catalans es va començar a convertir en un greu problema. Els centres d’educació secundària han denunciat que fa uns mesos que s’enfronten a l’escassetat de professors, i en alguns casos fins i tot s’han vist obligats a contractar unilateralment antics alumnes per impartir classes. Alguns instituts han decidit contractar a antics alumnes per impartir algunes de les classes, com per exemple, matemàtiques aplicades a les ciències socials a segon de batxillerat.
Educació ha assenyalat que són els mesos amb més absències a la feina per grip i altres virus associats a l’estació de l’any. Per això, argumenten que és difícil «suplir les baixes de mig curs del professorat que treballa a l’àmbit privat en un període de temps limitat». Segons el Ministeri d’Educació, el nombre de substitucions és de 31.582.
No obstant això, el Ministeri d’Educació busca solucions a curt i llarg termini, per agilitzar contractacions. Entre aquestes, destaquen més flexibilitat en els criteris per accedir a la borsa i agilitzar els tràmits burocràtics necessaris. Una altra opció que el departament està considerant és el programa de contractació de la universitat.
Encara que aquest any s’ha vist agreujat pel fort reclutament de gener, l’escassetat de docents ve des de lluny. Fa uns anys es va rebaixar el requisit de tenir un títol de mestratge en secundària per a exercir, i avui, els qui estan cursant o que pretenen aprovar-lo en dos anys ja s’estan obrint pas en la borsa de valors.
Les escoles concertades i privades també pateixen aquesta situació, a més de les dificultats econòmiques i financeres que viuen des de fa temps. Una problemàtica que cada cop és més gran i de fet els centres consideren la situació com “molt preocupant”.