El departament d’Educació va fer públic els pressupostos educatius per aquest 2023. La Generalitat de Catalunya ha destinat 8.058 milions d’euros en polítiques educatives, gairebé un 18% del total. Si desglossem aquesta dada trobem que 6.487 milions van destinats a l’educació en general, 1.168 per universitats i 244 en beques i ajuts educatives.
Si ho fem per departaments, el pressupost MEUR arriba fins a 6.825 milions, un 11% més que anys enrere, incloent-hi el fons Next Generation. La conselleria de Recerca i Universitats en destinen 1.580, i 1.589 destinats als fons europeus.
La inversió en educació inclusiva és de 590,5 milions, un augment de 65 milions i un 11,8% respecte a l’any anterior, dels quals més de 29 milions es destinaran a la contractació de monitors a les escoles. Si parlem de personal públic, dins l’àmbit educatiu, s’han augmentat el nombre de dotacions en 12.255, inclosos els comptes de la Generalitat.
Es calcula que s’afegiran 461 professors i orientadors d’educació especial nous per al curs escolar 2022-23. D’altra banda, 487 milions es destinaran a consolidar 6.804 docents del sistema educatiu, 298 milions es destinaran a augmentar el personal d’administració i serveis (PAS) i el personal d’atenció educativa (PAE) en 307 dotacions. També s’inclou 12,4 milions a llars d’infants privades i es dotaran de 800 euros per estudiant.
En l’àmbit de l’escola concertada, el pressupost de concerts educatius va augmentar en 39 milions, dels quals l’actualització del mòdul d’explotació va augmentar en 28,1 milions, i les despeses de funcionament en 10,9 milions. A més, hi havia 23,7 milions d’elements en el pla d’equipaments educatius, arribant a les 138 partides. Per a la formació professional, es destinaran 99 milions addicionals. Els diners es destinaran a l’impuls de l’FP, a l’equiparació salarial del professorat d’aquest àmbit, a la consolidació de places complementàries i a la creació de nous grups. A més, inclou la voluntat de treballar amb empresaris i sindicats per elaborar un primer informe de perspectives generals per al 2023-2026 per alinear les places amb les necessitats i necessitats de formació.
El document pressupostari, identificat com a prioritari de la política catalana de formació i qualificació professional per a l’any vinent, s’elaborarà en el marc d’un diàleg social permanent guiat sistemàticament amb les organitzacions patronals i sindicals més representatives.
El nostre president, Carlos Camí i les patronals Fundació Escola Cristiana de Catalunya, l’APSEC, la FECACEN i l’Agrupació Escolar Catalana es van reunir al Parlament amb Josep Gonzàlez Cambray, conseller d’Educació, i el secretari del PSC, Salvador Illa, per tractar l’aprovació dels Pressupostos 2023.
Si voleu consultar tota la informació dels pressupostos del departament d’educació, pots fer clic al següent enllaç.