Sobretot si parlem de l’ús de la tecnologia a l’hora d’educar als nens i nenes més petits, és important tenir en compte el fet que els alumnes, fins que no arriben a les aules i comencen a adquirir els coneixements de l’educació formal a primer de primària cal estimular el seu desenvolupament cerebral a partir de l’aprenentatge didàctic.

Tot i ser un tema que actualment continua sent controvertit, l’ús de la tecnologia des de petits, els ajuda a través d’activitats més didàctiques i jocs a convertir-se en persones més productives i sociables.

Podem fer-ne un ús correcte de la tecnologia i no es tracta d’ensenyar-los a aprendre d’acord amb això sinó que aprenguin a fer-ne un ús correcte dels aparells tecnològics i trobin el balanç amb els mètodes tradicionals d’aprenentatge.

El mètode »playlearning»?

Aquest mètode es basa a crear un aprenentatge creatiu i divertit en el qual els nens i nenes aprenen a través de jocs. D’aquesta manera gaudeixen aprenent i estan més motivats.

Aprendre a través de jocs té molts avantatges per als més petits:

  • És un incentiu perquè els petits es concentrin amb més facilitat.
  • Jugar ajuda a mantenir l’interès.
  • Disminueix la por a cometre errades.
  • Fomenta la seva imaginació.

I doncs, per què pot ser millor fer-ho a través de la tecnologia?

Durant els últims anys, hem viscut un gran canvi en els nostres hàbits en molts sentits del nostre dia a dia. La tecnologia n’ha estat el principal factor culpable d’aquestes transformacions i cada cop els àmbits de l’educació han avançat gràcies a ella.

Les tecnologies a l’educació aporten molts avantatges en el procés d’aprenentatge dels nens i nenes i protegeixen l’ensenyança desenvolupant unes habilitats que fins ara no s’han pogut desenvolupar amb els mètodes d’ensenyança habituals.

La pandèmia va influir molt en l’auge de l’ús de les tecnologies i ens hem adaptat als nous hàbits que vam crear arran d’això.

L’educació amb les TIC resulta un mètode molt més senzill d’aplicar amb els nens i nenes, ja que l’ús d’aquestes eines els motiva a estudiar i aprendre i augmentes la rapidesa d’assimilar els continguts. Fins i tot a aquells petits que pateixen d’alguna discapacitat, la tecnologia els permet aprendre molt millor amb aquest mètode perquè és molt més visual i fins i tot auditiu.

Consells per aplicar les tecnologies a l’educació infantil

  • Assegurar-se que el contingut que utilitzen els menors és segur.
  • Establir límits amb sentit comú.
  • Acordar temps de descans i limitar-ne el temps d’ús.
  • Apostar per continguts personalitzats.